Tiyatro

Performans için Sesi Anlama ve Kullanma

Fikirleri, duyguları ve ihtiyaçları iletmek için her gün sesimizi kullanırız. Tiyatroda ses hem konuşma hem de şarkı söyleme için zorunludur. Oyuncular sesleriyle karakterlerin dramatik gerçeklerini bir oyunun diyaloğu ya da bir müzikal ya da operanın şarkıları aracılığıyla iletirler. Nefes alma, fonasyon, rezonans ve artikülasyon, vokal üretim ve tekniğinin temelleridir.

Sesin Anatomisi

Ses mekanizması üç alt sistem içerir: hava basıncı, titreşim ve rezonans. Hava basıncı sistemi, aşağıdaki organları kullanarak hava basıncını sağlayarak ve kontrol ederek vokal kord titreşimi üretir: diyafram, akciğerler, kaburgalar ve karın ve göğüs kasları. Larinks (ses kutusu) ve vokal kordlar (vokal kordlar), fonasyon adı verilen vokal kord titreşimi yoluyla ses ve perde oluşturmak için titreşim sisteminde kullanılan organlardır. Rezonans sistemi, sesi boğaz (yutak), ağız boşluğu ve burun pasajları ile güçlendirerek tanımlanabilir ses yaratır. Sesin doğru kullanımı, ses sağlığını sürdürmek ve hasarı önlemek için nefesi, seslendirilmiş sesi ve rezonansı içerir.

Vokal Prodüksiyonun Unsurları

Sesle bağlantı nefes almakla başlar . Diyafram, nefes almak için birincil kastır ve kubbe benzeri bir şekle sahiptir. Nefes alma sırasında diyafram karın boşluğuna doğru düzleşir ve nefes verirken diyafram kubbe şeklini sürdürerek akciğerlere doğru yukarı doğru yüzer. Nefes derine girip alt göbeği genişletirken göğüs kemiği kaldırılmalı ve hareketsiz kalmalıdır; ancak nefes sırasında göğüs ve omuzlar hareket etmemelidir.

Solunum için Organlar

Fonasyon , bir vokal sesin veya seslendirmenin yaratılmasıdır. Bir oyuncu, karakterini şu hususlarla inşa etmek için sesi kullanır: perde, hız, ton, hacim, vurgu, tonlama, yaş, lehçe, konuşma kalıbı ve kişilik. Vokalizasyon, tekniği sağlamlaştırmak ve aynı zamanda sesi ısıtmaya yardımcı olmak için ölçekler, ünlüler sesleri ve diğer alıştırmaları kullanarak bir şarkıcının eğitiminin önemli bir parçasıdır. Isınma, sanatçılar için vokal kordların zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

Vücudunuz rezonans adı verilen doğal bir hoparlör oluşturur . Rezonans vücutta titreşimlere neden olur. Alt perdelerde ses göğüste titreşir (göğüs rezonansı) ve daha yüksek perdeler kafada yankılanır (kafa rezonansı). Artikülasyon , her kelimeyi, sesi ve ünsüzü netleştirme kapasitesidir. İyi artikülasyon, telaffuz anlamına gelen iyi bir diksiyon doğurur. Rezonans ve artikülasyon, sesin mikrofonlu ve mikrofonsuz bir tiyatro boyunca yüksek ve net bir şekilde iletilmesini sağlar.

Oyunculuk Isınmaları Nelerdir?

Isınma rutinleri, fiziksel ısınma ve ısınma oyunları, oyuncuların performansa hazırlanmalarına yardımcı olan tüm vücut fiziksel, yüz ve ses egzersizleridir.

İyi bir ısınma, seçmelerde başarılı olmak ve sahnede diğer oyuncularla iyi çalışmak için uygun fiziksel, zihinsel ve duygusal forma girmenize yardımcı olacaktır.

Isınmalar Oyuncular İçin Neden Önemlidir?

Bir oyuncu için iyi bir ısınma, rahatlamalarına yardımcı olacak, herhangi bir endişeden kurtulmasına yardımcı olacak ve bir oyuncuyu bir performansın fiziksel taleplerine hazırlanırken daha esnek hale getirecektir.

Drama oyunları ve oyunculuk alıştırmaları, özellikle doğaçlama yapan oyuncular için, oyuncuların seslerini performans için eğitmelerine yardımcı olur. Isınma, herhangi bir drama sınıfının ve oyuncuların performans öncesi rutinlerinin önemli bir parçasıdır.

Oyuncular için 7 Oyunculuk Isınması

Isınma rutinlerinin çok fazla zaman almasına gerek yoktur ve tek başına veya diğer oyuncularla birlikte yapılabilir.

  1. 1. Boynunuzu çalıştırın . Boynunuzu öne, yana, arkaya doğru döndürün. Önce bir yöne, sonra diğer yöne yuvarlayın.
  2. 2. Omuzlar . Omuzlarınızı yukarı, aşağı silkin, ardından öne ve arkaya doğru yuvarlayın.
  3. 3. Kollarınızı daire içine alın . Kollarınızı daire şeklinde bir yönde, sonra diğerinde, sonra zıt yönlerde sallayın.
  4. 4. Kollarınızı başınızın üzerine kaldırarak kaburgalarınızı gerin , ardından bir tarafa yaslanın ve göğüs kafenizdeki gerginliğin azaldığını hissedin. Bir vuruş bekleyin, ardından dik konuma dönün ve diğer tarafa yaslanın.
  5. 5. Nefes çalışması . Dik bir duruş alın, burnunuzdan derin ve yavaş bir şekilde nefes alın. Yavaşça ve kasıtlı olarak ağzınızdan nefes verin. Kalp atış hızınızı yavaşlatmak ve rahatlamak için birkaç kez tekrarlayın.
  6. 6. Kıvrımlar . Belinizden öne doğru eğilin, başınızı düşürün, kollarınızı aşağı doğru uzatın ve 10 saniye tutun. Ardından 10 saniye daha tutarak tamamen geriye doğru hafif bir bükülme yapın. Duruşunuzun düzeldiğini hissedene kadar birkaç kez tekrarlayın.
  7. 7. Her şeyi sallayın . Ellerinizi sallamaya başlayın, sonra kollarınızı, ardından tüm vücudunuzu, kalan gerilimi serbest bırakmak için.

Oyuncular için 3 Yüz Isınması

Etkileyici bir yüze sahip olmak, özellikle yakın plan çekim yapıyorsanız, iyi oyunculuğun anahtarıdır. Yüz kaslarınızı ısıtmak ve gevşetmek yüzünüzün daha etkileyici olmasını sağlayabilir.

  1. 1. Masaj . Ağzınızın, gözlerinizin ve alnınızın etrafındaki kasları gevşetmek için yüzünüze yavaş, dairesel hareketlerle masaj yaparak yüz ısınmalarınıza başlayın.
  2. 2. “Aslan/fare” tekniğini kullanın . Bir aynanın önünde durun ve tüm yüz kaslarınızı gerin. Kükreyen bir aslan gibi ağzını geniş aç. Sonra yüzünüzü fare gibi uysal, küçük bir ifadeyle buruşturun. İleri geri geçiş yapın.
  3. 3. Dilinizi uzatın . Dilinizi dışarı çekin, mümkün olduğu kadar aşağı, sonra yukarı, sonra yan yana çekin. Bu, ağzınızı hareket ettirmenize, telaffuz etmenize ve ifade etmenize yardımcı olacaktır.

Oyuncular için 6 Vokal Isınma

Sesiniz, bir oyuncu olarak ana ifade aracınızdır ve onu ısıtmak, sözlerinizi ifade etmenize yardımcı olurken ses tellerinizin zarar görmesini engeller.

  1. 1. “Hım.” Yavaşça nefes verin, tüm havanızı soluyana kadar mırıldanın. Yaklaşık beş kez tekrarlayın
  2. 2. “Ha.” Ayağa kalkın ve elinizi karnınızın üzerine koyun. Midenizi dışa doğru genişleterek nefes alın; şimdi diyaframınızdan nefes alıyorsunuz. “ha ha ha ha” diyerek yavaşça nefes verin. Her hecede karnınızı içeri itin. Tekrar et.
  3. 3. Dudak titremeleri ve çırpınmalar . “trr” veya “rr” sesi çıkarmak için dilinizi ağzınızın çatısında yuvarlayın.
  4. 4. Azalan burun ünsüzleri . “Soğan” kelimesini “ny” sesini uzatarak söyleyin ve perdede aşağı doğru seslendirin.
  5. 5. Dil bükümleri . “Kırmızı deri sarı deri” gibi birkaç tekerlemeyi ezberleyin ve ağzınızı gevşetmek için bunları tekrarlayın.
  6. 6. Esne ve iç çek . Esneyecekmiş gibi ağzınızı açın ve sesinizin, kasanızın tepesinden en alt notasına kadar yüksek sesle iç çekmesine izin verin.

7 Oyunculuk Oyunları ve Isınma Teknikleri

Oyuncuların kendilerini hazırlamak için tek başlarına veya başkalarıyla birlikte kullanabilecekleri düzinelerce tiyatro oyunu ve oyunculuk alıştırması vardır. İşte iş dünyasında yerleşik oyunculuk öğretmenleri tarafından öğretilen oyunlardan bir örnek.

  1. 1. Enerji Topu . Bir duvarla yüzleşin. Önünüzde iki elinizle görünmez bir top tuttuğunuzu hayal edin. Şimdi topun içine enerji topladığınızı, enerji büyüdükçe atışını ve nabzını hissettiğinizi hayal edin. Enerji o kadar yoğunlaşır ki topu duvara atmak zorunda kalırsınız. Top geri sekerken, onu yakalamak için eğilin. Güçlü bir şekilde geri atın. Bu oyun sizi hareket ettirirken enerjinizi odaklayacak.
  2. 2. Yansıma . Partnerinizle yüzleşin ve kafasının içine girmeye çalışın. Hareketlerini yakından izleyin. Onlar hareket ettikçe, hareketlerini ve yüz ifadelerini gerçek zamanlı olarak olabildiğince tam olarak yansıtın. Yüz ifadelerini yansıtın.
  3. 3. Tema şarkısı . Belirli bir karaktere hazırlanıyorsanız, onların özünü yakalayan bir tema şarkısı veya müzik düşünün. Isınırken giyin, kendinizi karakterin duygusal alanına sokmak için tekrar tekrar oynayın.
  4. 4. Hız koşusu . Hazırladığınız bir sahneyi çekin ve normal zamanda yapın. Sonra tekrarlayın, vuruş için çırpın, iki kez. Sonra üçüncü kez, iki kat daha hızlı yapın. Bu egzersizi tek başınıza veya varsa bir partnerinizle yapabilirsiniz.
  5. 5. Al ve geç . Bu egzersiz en iyi bir oyuncu ekibiyle yapılır. Herkesi bir boşlukta hareket ettirin. Ortaklarınızdan birine yönelik bir tıklama sesi çıkarır veya tek bir kelime söylersiniz. Onu yakalamalı, sonra hareket etmeye devam ederken sesli bir şekilde başka birine iletmelidirler. Tıklamaların bir aktörden diğerine geçme hızını artırın.
  6. 6. Karakter yürüyüşü . Bu egzersiz en iyi diğer oyuncularla yapılır. Odanın içinde hareket etmeye başlayın. Ortaklarınızdan birini yakından gözlemleyin. Abartı veya parodi olmadan yürüyüşlerini mümkün olduğunca doğru bir şekilde çoğaltın. Yürüyüşün arkasındaki kişiyi hissedin.
  7. 7. Daire çalışması . Bu alıştırma, belirli bir prodüksiyon üzerinde çalışan bir topluluk için iyi bir ısınmadır. Döküm bir daire içinde duruyor. Senaryoda diğer oyunculardan birinin ipucunu içeren bir diyalog satırının ortasından başlayın. Bu aktör, sahnenin geri kalanını dairenin merkezinden oynamalıdır. Sahne başka bir aktöre ipucu içeriyorsa, o kişi çembere girer. Değilse, başka bir oyuncu yeni bir ipucu ile yeni bir çizgiyle ortaya çıkmak zorundadır ve süreç devam eder.
Ses Terapisi

Her türlü ses kısıklıklarında en etkili çözüm